YΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ

για το φεστιβαλ

2ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα

28-29-30 Μάη στον Έσπερο (πλ. Γεωργίου)

Η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου το Μάιο του 2014 στην Πάτρα ήταν μια σκέψη που υπήρχε αρκετό καιρό στο μυαλό συντροφων και συντροφισσών που συμμετέχουμε στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο “επί τα πρόσω”. Η επιτυχία και ο θετικός -από την πλευρά μας- απολογισμός των περυσινών εκδηλώσεων, μας ωθεί στην επανάληψη της διοργάνωσης του και φέτος, με στόχο να παγιωθεί πλέον, ως ένα 3ήμερο  εκδηλώσεων, συζητήσεων, παρουσιάσεων, εκθέσεων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και …φυσικά ανάδειξης των κινηματικών βιβλίων και εκδόσεων.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του πλούτου των αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων, η διάχυση των αναρχικών προταγμάτων στην κοινωνία και ειδικά στη νεολαία της πόλης σε μια περίοδο που η κρατική προπαγάνδα σε βάρος όσων αντιστέκονται αυτοοργανωμένα και από τα κάτω κυριαρχεί, ενώ ο ρατσισμός, ο κοινωνικός κανιβαλισμός και ο εκφασισμός φαντάζουν ως οι μόνες επιλογές μιας κοινωνίας σε κρίση.

Παράλληλα, σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης διαμορφώνονται όροι απαξίωσης για την πολιτική ζύμωση και εμβάθυνση, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος.

Φέτος, στο 3ήμερο φεστιβάλ θα φιλοξενήσουμε εκδήλωση σχετική με τις γυναίκες    Ζαπατίστας και τις πολιτικές κρατούμενες στην Τσιάπας, με τη συμμετοχή συντρόφισσας από το Μεξικό. Θα υπάρχουν επίσης βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις και προβολές σχετικά με τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, τους αγώνες των γυναικών στην Chiapas, την οργάνωση του ισπανικού αναρχικού κινήματος στα προεμφυλιακά χρόνια, την οργάνωση του ισπανικού αναρχικού κινήματος στα προεμφυλιακά χρόνια, την διαδικασία συγκρότησης του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 70, τη  σφαγή του Λάντλοου και τη δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα στις ΗΠΑ στα 1914.

Παράλληλα, σε όλες τις μέρες θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από τη στ:οργή

Δημιουργούμε ένα χώρο ελεύθερο από το κράτος και το εμπόρευμα, ένα χώρο συνάντησης, συζήτησης και κριτικής, όπου το όποιο αντίτιμο υπάρχει για να εξυπηρετεί την οικονομική αυτοενίσχυση των διάφορων εγχειρημάτων που συναποτελούν το φεστιβάλ. Από τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει η πολιτιστική δραστηριότητα σε μια λογική επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου και μετατροπής του σε τόπο συνάντησης, αντίστασης και δημιουργίας.Έτσι, την Πέμπτη οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ζαπατιστική μουσική και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης του φεστιβάλ και το Σάββατο με ρεμπέτικο γλέντι.

Την Πέμπτη και την Παρακευή, το φεστιβάλ θα ξεκινά από τις 5 το απόγευμα ενώ το Σάββατο από τις 12 το πρωί με έκθεση κινηματικού βιβλίου, επιλεγμενους τίτλους ξενόγλωσσων βιβλίων από ak press, πολιτικής αφίσας, φωτογραφίας, distro αυτοοργανωμένης μουσικής και έντυπου υλικού του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα μας για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ. Εκδοτικά εγχειρήματα, πολιτιστικές ομάδες, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και πολιτικές συλλογικότητες.

 

Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω” | Πατρέως 87 στις σκάλες

epitaprosw.espivblogs.net

anarchistbookfairpatras.wordpress.com


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


ΠΕΜΠΤΗ 28

18.00:Παρουσίαση βιβλίου: “Από την άμπωτη στην παλίρροια και πάλι πίσω”. Συζητήση για τον απεργακό αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και ορισμένες κριτικές παρατηρήσεις πάνω στη συγκυρία.

από αυτόνομα σχήματα και εργαζόμενους από την έκδοση

20.00: Οι προκλήσεις για την γυναικεία απελευθέρωση.
Μια ματιά από τους αγώνες των γυναικών στην Chiapas.
Προβολή του ντοκιμαντερ: Koltavanej

(koltavanej στη γλώσσα των Μάγιας σημαίνει απελευθέρωση από τα δεσμά)

Συζήτηση με συμμετοχή της συντρόφισσας δημιουργού του
ντοκιμαντέρ και μέλους της 6ης

Θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης
του φεστιβάλ με ζαπατιστικά τραγούδια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29

18.00 Παρουσίαση του βιβλίου: FAI η οργάνωση του ισπανικού αναρχικού κινήματος στα προεμφυλιακά χρόνια.
Από τις εκδόσεις ευτοπία

20.00 Με αφορμή το βιβλίο Ιρακινές Αντιστάσεις συζητάμε με τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες, για τις αντιστάσεις και τις ριζοσπαστικές διεργασίες των Κούρδων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Θα ακολουθήσει live gypsy swing

ΣΑΒΒΑΤΟ 30

18:00 Παρουσίαση βιβλίου: “Πατησίων και Στουρνάρη γωνία”
από τις εκδόσεις Ελευθεριακή Κουλτούρα

19.30 Παρουσίαση του βιβλίου ” Σταμάτα να μιλάς για θάνατο: Πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των κοινωνικών κινημάτων: Η περίπτωση του ανταγωνιστικού κινήματος στην Ελλάδα (1974-1998)”
από τις εκδόσεις ναυτίλος και με τη συμμετοχή του συγγραφέα

21.00Προβολή του ντοκιμαντέρ “ΠΑΛΙΚΑΡΙ: Ο Λούης Τίκας και η σφαγή στο Λάντλοου” – Συζήτηση με τη συμμετοχή των συντελεστών της ταινίας.

Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι

Πέμπτη και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. Και Σάββατο από τις 12 μ. με έκθεση κινηματικού βιβλίου, επιλεγμενους τίτλους ξενόγλωσσων βιβλίων από ak press, πολιτικής αφίσας, φωτογραφίας, distro αυτοοργανωμένης μουσικής και έντυπου υλικού του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος
Όλες τις μέρες θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από τη στ:οργή

αυτοδιαχειριζόμενος χωρος «επί τα πρόσω» [Πατρέως 87]

info: epitaprosw.espivblogs.net | anarchistbookfairpatras.wordpress.com

MULTIMEDIA

bookfair_net

η αφίσα του Φεστιβάλ

τα flyer του φεστιβαλ

το βιντεο του φεστιβάλ

4σέλιδο έντυπο με πρόγραμμα και κείμενο του Φεστιβάλ

selidodeiketis

ο σελιδοδείκτης του φεστιβάλ

Αφίσσα εκδηλώσεων για γυναίκες της Τσιάπας

αφίσα εκδηλώσεων για τις γυναίκες στην Τσιάπας