Ανταπόκριση από το 4ο φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου στην Πάτρα

This slideshow requires JavaScript.

“Τα αναρχικά βιβλία είναι όπλα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό”

Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 27 Μάητο 4ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου, το οποίο διοργανώνεται από το 2014 από τον αυτοδιαχειριζόμενο Επί τα Πρόσω στην Πάτρα. Και μόνο η 4η συνεχόμενη διοργάνωση ενός φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου στο κέντρο της πόλης, στην οποία ζούμε και παρεμβαίνουμε, αποτελεί από μόνη της επιτυχία, ιδίως αν σκεφτεί κανείς τις συνθήκες κινηματικής άμπωτης στις οποίες ζούμε.

Όπως χαρακτηριστικά γράφαμε και στο 1ο φεστιβάλ το 2014:

”Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του πλούτου των αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων, η διάχυση των αναρχικών προταγμάτων στην κοινωνία και ειδικά στη νεολαία της πόλης σε μια περίοδο που η κρατική προπαγάνδα σε βάρος όσων αντιστέκονται αυτοοργανωμένα και από τα κάτω κυριαρχεί, ενώ ο ρατσισμός, ο κοινωνικός κανιβαλισμός και ο εκφασισμός φαντάζουν ως οι μόνες επιλογές μιας κοινωνίας σε κρίση.

Παράλληλα, σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης διαμορφώνονται όροι απαξίωσης για την πολιτική ζύμωση και εμβάθυνση, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος”.

Παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες (δυνατές καταιγίδες την 1η και την 3η ημέρα του φεστιβάλ) αρκετός κόσμος πέρασε από το αίθριο του Έσπερου κατά το τριήμερο. Αρκετές επίσης εκδόσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για υποστήριξη του φεστιβάλ είτε με τα βιβλία τους είτε ακόμη περισσότερο με την παρουσία ή και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις με βιβλιοπαρουσιάσεις.

Την Πέμπτη 25 Μάη, πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα με την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Μπολσεβίκικου μύθου του Αλεξάντερ Μπέρκμαν των εκδόσεων “Πανοπτικόν” από τον μεταφραστή του βιβλίου Γιάννη Ιωαννίδη. Αρκετός κόσμος ενδιαφέρθηκε και παρακολούθησε την εν λόγω εκδήλωση. Χαρακτηριστικό είναι δε πως και για το βιβλίο το ίδιο ενδιαφέρθηκε πολύς κόσμος.

Η πρώτη ημέρα συνεχίστηκε με εκδήλωση-συζήτηση που είχε ως αφορμή την έκδοση του βιβλίου : ”Ισραηλινοί Αναρχικοί. Η κινητοποίηση στη σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών” από εκδόσεις OPPORTUNA, και του βιβλίου “Αναρχικοί ενάντια στο Τείχος” από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, με την παρουσία του συγγραφέα, ενεργού πολιτικού ακτιβιστή και μέλους της συλλογικότητας “αναρχικοί ενάντια στο τείχος” από το Ισραήλ, Ούρι Γκόρντον.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικές του αγώνα και δυνατή καταιγίδα που έπεφτε αλύπητα από το συννεφιασμένο ουρανό.

Απτόητοι και απτόητες από τα καπρίτσια του καιρού συνεχίσαμε δυνατά την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 26 Μάη με την παρουσίαση βιβλίου: “Ένα ελευθεριακό πρόταγμα. Ιστορία, εξέλιξη και πράξη”, από εκδόσεις ΣΤΑΣΕΙ ΕΚΠΙΠΤΟΝΤΕΣ. Η ιστορία του αναρχικού κινήματος, η αναγκαιότητα κατάρτισης ενός ρεαλιστικού επαναστατικού προγράμματος και οι προκλήσεις που αφήνουν οι ισπανοί αναρχικοί ως παρακαταθήκη στο αναρχικό κίνημα του σήμερα, μέσα από την παρουσίαση του πρώτου τόμου και τις τοποθετησεις που ακολούθησαν για το πολύ σημαντικό αυτό έργο του Σαντιγιάν. Εν αναμονή της έκδοσης των δύο επόμενων τόμων.

Εν συνεχεία, τη σκυτάλη πήραν οι εκδόσεις ΚΑΙΝΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ, παρουσιάζοντας το 1ο και 2ο τόμο της προσφάτως εκδοθείσας ανθολογίας τους για την Ισπανική Επανάσταση, Ισπανία σε Κόκκινο και Μαύρο. Μια ανθολογία που έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και ανθίζουσα, τα τελευταία χρόνια, ελληνικήβιβλιογραφία για την υπόθεση της κοινωνικής επανάστασης στην Ισπανία. Μεστή παρουσίαση, μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου, πολλές ερωτήσεις και είναι λοιπόν εύλογο πως περιμένουμε την έκδοση και των επόμενων δύο τόμων της ανθολογίας.

Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική για την οικονομική ενίσχυση του φεστιβάλ, κάτω από τον απειλητικά σκοτεινό ουρανό, που ωστόσο δεν πραγματοποίησε τις απειλές του για βροχή.

Κάπως έτσι φθάσαμε και στο Σάββατο, την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Από το μεσημέρι οι πάγκοι με τα βιβλία, τα έντυπα, τα κείμενα και τα cds d.i.y μουσικής ήταν στημένοι. Λίγο πριν το ξεκίνημα της εκδήλωσης του Σαββάτου ο αχαϊκος ουρανός πραγματοποίησε τις απειλές της προηγούμενης βραδιάς και μας φιλοδώρησε με μια καταιγίδα που συναγωνιζόταν σε ένταση αυτή της πρώτης ημέρας.

Ο κόσμος όμως είχε ήδη προσέλθει για την εκδήλωση με αφορμή τα 80 χρόνια από τα γεγονότα του Μάη του ’37 στη Βαρκελώνη. Η συντρόφισσα και ο σύντροφος από τη CNT Μαδρίτης ήταν εκεί, η όρεξη για την εκδήλωση μεγάλη, οπότε δε χρονοτριβήσαμε και ξεκίνησε η κουβέντα. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γεγονότα του εμφυλίου μέσα στον εμφύλιο, για την αντεπαναστατική στάση των σταλινικών στην Ισπανία, για την πρόοδο της κολλεκτιβοποίησης και την παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ισπανίας αλλά και για το παρόν της CNT στους αγώνες. Πολλές ερωτήσεις, καίριες απαντήσεις κι ένα ωραίο κλίμα στο τέλος της εκδήλωσης, που έκανε ακόμα και τον παλιόκαιρο να γαληνέψει.

Πιο ιδανικό κλείσιμο του φεστιβάλ από το Tango – Waltz Live που ακολούθησε, δε θα μπορούσε να βρεθεί. Οι μουσικοί εξαιρετικοί, η τραγουδίστρια υπέροχη και κάπως έτσι μας ταξίδεψαν με τους αργεντινοβιεννέζικους ρυθμούς και το γαλλικό στίχο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ υπήρχε παράλληλα με την έκθεση κινηματικού βιβλίου και έκθεση πολιτικής αφίσας, φωτογραφίας, distro αυτοοργανωμένης μουσικής κι έντυπου υλικού του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος.

Ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου (εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, συλλογικότητες, συντρόφους και συντρόφισσες που στήριξαν με την παρουσία τους τις τριήμερες εκδηλώσεις) αλλά και όσους έδειξαν ενδιαφέρον, παρ’ όλο που στο τέλος δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

Από την πλευρά μας μπορούμε να πούμε πως θα συνεχίζουμε να προωθούμε τη λογική της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της αυτοοργανωμένης έκφρασης, της ισότιμης συμμετοχής και της οριζοντιότητας με την πεποίθηση πως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε σήμερα έχει άμεση συνάφεια με την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε αύριο.
Θα συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη την ακηδεμόνευτη παρέμβαση και δράση πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας και τις επιπτώσεις που έχουν πάνω σε αυτές, οι επιλογές και οι σχεδιασμοί των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω

Iούνης 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s