ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2016

Ενημέρωση σχετικά με το 3ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα

Από την Πέμπτη 26 έως το Σάββατο 28 Μαΐου διεξήχθη στο κέντρο της Πάτρας, στο αίθριο του Έσπερου, στην πλατεία Γεωργίου το 3ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου, το οποίο διοργανώνεται εδώ και τρία χρόνια από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω. Για τρεις μέρες στην καρδιά της πόλης πλήθος ανθρώπων πέρασε από το χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ και ήρθε σε επαφή με τα αναρχικά βιβλία.

Όπως γράφουμε εξάλλου σχετικά ’’…..Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του πλούτου των αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων, η διάχυση των αναρχικών προταγμάτων στην κοινωνία και ειδικά στη νεολαία της πόλης σε μια περίοδο που η κρατική προπαγάνδα σε βάρος όσων αντιστέκονται αυτοοργανωμένα και από τα κάτω κυριαρχεί, ενώ ο ρατσισμός, ο κοινωνικός κανιβαλισμός και ο εκφασισμός φαντάζουν ως οι μόνες επιλογές μιας κοινωνίας σε κρίση.

   Σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης διαμορφώνονται όροι απαξίωσης για την πολιτική ζύμωση και εμβάθυνση, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος….’’

Πράγματι, σε καιρούς κινηματικής άμπωτης, όπου η εξατομίκευση και η ιδιώτευση παρατηρούνται πολύ έντονα στο κοινωνικό πεδίο, θεωρούμε πολύ σημαντική τη διεξαγωγή τέτοιων φεστιβάλ, μέσω των οποίων άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στον πλούτο των αναρχικών βιβλίων και στα προτάγματα των αναρχικών κατά τρόπο άμεσο, αδιαμεσολάβητο κι αποκαθαρμένο από τις στρεβλώσεις της κυριαρχίας.

Όσον αφορά στο ίδιο το Φεστιβάλ, η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τις εκδόσειςΚινούμενοι Τόποι, που παρουσίασαν το Ημερολόγιo ενός εργάτη της Renault 1956-1958. Τη σκυτάλη πήραν οι εκδόσεις Σοφίτα, οι οποίοι μας παρουσίασαν το βιβλίο Αναρχισμός και Ανθρωπολογία. Η πρώτη μέρα έκλεισε με τον εξαιρετικό θεατρικό μονόλογο ‘’Μάμα Τόνι’’ των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε από τη θεατρική ομάδα Πείρα(γ)μα.

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου ‘’Ο αδελφός μου ο Στέλιος, μια αναφορά μνήμης και καταγραφής των αντιεξουσιαστικών ημερών στα χρόνια της χούντας και της όψιμης μεταπολίτευσης’’των εκδόσεων Ρήγμα από το συγγραφέα του βιβλίου Κυριάκο Βασιλειάδη. Η βραδιά συνεχίστηκε με την εκδήλωση-συζήτηση ‘’Ο ελληνικός μιλιταρισμός στην εποχή του Σύριζα’’ με εισήγηση από το Ξυπόλυτο Τάγμα. Η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ έκλεισε με την προβολή του ντοκυμαντέρ ‘’Ecos Del Desgarro’’ της ελευθεριακής κινηματογραφικής κολεκτίβας Camara Negra. Στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας έγινε ενημέρωση-παρουσίαση για το 10ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιείται στα Γιάννενα από 23 έως 25 Ιούνη.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με την παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης ‘’Ενάντια στο Κράτος, το ανοιχτό πέρασμα στην κοινωνική απελευθέρωση: Μια συμβολή στην πολιτική θεωρία του Κοινωνικού Αναρχισμού’’ από τις εκδόσεις Ναυτίλος. Λίγο αργότερα παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον το βιβλίο ‘’Κοινωνικά Απόβλητα’’. Η ιστορία της Πανκ σκηνής στην Αθήνα, 1979-2015 των εκδόσεωναπρόβλεπτες από το συγγραφέα του βιβλίου Γιάννη Κολοβό. Το 3ο φεστιβάλ Αναρχικού βιβλίου έκλεισε με τη θεατρική παράσταση ‘’Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου’’ από τον Ρε Αλέξης.

Καθ΄όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ υπήρχε παράλληλα με την έκθεση κινηματικού βιβλίου και έκθεση πολιτικής αφίσας, φωτογραφίας, distro αυτοοργανωμένης μουσικής κι έντυπου υλικού του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος της Πάτρας.

Ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για συμμετοχή στο 3ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου (εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, θεατρικές ομάδες, συλλογικότητες, συντρόφους και συντρόφισσες που στήριξαν με την παρουσία τους τις τριήμερες εκδηλώσεις) αλλά και όσους έδειξαν ενδιαφέρον, παρ΄όλο που στο τέλος δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

Από την πλευρά μας μπορούμε να πούμε πως θα συνεχίζουμε να προωθούμε τη λογική της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της αυτοοργανωμένης έκφρασης, της ισότιμης συμμετοχής και της οριζοντιότητας με την πεποίθηση πως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε σήμερα έχει άμεση συνάφεια με την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε αύριο.

Θα συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη την ακηδεμόνευτη παρέμβαση και δράση πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας και τις επιπτώσεις που έχουν πάνω σε αυτές, οι επιλογές και οι σχεδιασμοί των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών…

αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω

Ιούνης 2016

Αναρχισμός και ανθρωπολογία

anarxia_kai_anthropismos

Tην Πέμπτη 2 Μάη στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου

ΜΟΝΟ Ο ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ ΣΩΖΕΙ!!!!!*

Σας τραβήξαμε την προσοχή;

Εντάξει δεν το πιστεύουμε αυτό, ούτε εμείς οι Αναρχικοί. Διότι ο Αναρχισμός δεν είναι ούτε θρησκεία – ούτε ψευδής συνείδηση. Είναι μια πρόταση για την οργάνωση της κοινωνίας χωρίς κράτος και εξουσία.

Μα μπορεί να γίνει αυτό;

Στην σημερινή βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσουμε για την ανθρωπολογία, την συνάφεια της με τον Αναρχισμό, για τις κοινωνίες του ανθρώπου που υπήρξαν χωρίς εξουσία και άλλα πολλά. Πολλοί μας λένε ουτοπικούς, θεωρούμε όμως ότι είμαστε ρεαλιστές.

Μια κοινωνία χωρίς εξουσία είναι εφικτή. Ένας κόσμος χωρίς κράτος, και σύνορα δεν θα είχε πολέμους και πρόσφυγες όπως αυτό συμβαίνει στη Συρία, στο Αφγανιστάν και αλλού.

Ο Αναρχισμός είναι μια κοσμοθεωρία συνεργασίας και αλληλεγγύης. Γνωρίστε την. Σήμερα σας καλούμε στα άρματα! Καλοί Αναρχικοί ομιλητές θα αναλύσουν τα δρώμενα.

Ας οπλίσουμε τον διάλογο, για την Ελευθερία και τον Κοινωνικό Αναρχισμό.

*Ο Αναρχισμός δεν είναι απλά μια κριτική αλλα΄και μια αποδοτική θεωρεία: Απόδομεί τον στήμενο λόγο την υποκρισία και την σοβαροφάνεια γιαυτό ήταν έιναι και παραμένει αληθινός.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ


cropped-baner2.jpg

Πέμπτη 26 Μάη

18.00 Το ημερολόγιο ενός εργάτη
της Renault 1956-1958
από τις εκδόσεις κινούμενοι τόποι

19.30 Αναρχισμός και ανθρωπολογία
από τις εκδόσεις σοφίτα

21.30 Θεατρική Παράσταση: «Μάμμα Τόνι»
των Ντάριο Φό και Φράνκα Ράμε
από την ομάδα πείρα(γ)μα

Παρασκευή 27 Μάη

18.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Ο αδερφός μου ο Στελιος».

Η ζωή και ο θάνατος ενός αναρχικού επαναστάτη

και συζήτηση για την επανεμφάνιση των αναρχικών στον ελλαδικό χώρο κατάτην περίοδο στρατιωτικής-φασιστικής δικτατορίας έως και τα πρώτα χρόνια της όψιμης “μεταπολίτευσης»
από τις εκδόσεις ρήγμα

20.30 ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
«Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.»
εισήγηση από το Ξυπόλητο Τάγμα

22:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:
«ECOS DEL DESGARRO» (80′)
της ελευθεριακής κινηματογραφικής κολεκτίβας Camara Negra

  • στο πλαίσιο της 2ης μέρας θα πραγματοποιηθεί και ενημέρωση/παρουσίαση για το 10ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα από 23 έως 25 Ιούνη.

Σάββατο 28 Μάη

18.00 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.
ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ
από τις εκδόσεις ναυτίλος

20.00 «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ»;
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΚ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, 1979-2015
από τις εκδόσεις απρόβλεπτες

22.00 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΤΣΑΦΟΥ»
από τον Ρε Αλέξης

( Ο Ρε Αλέξης ήταν Κύπριος επαναστάτης της Μεσαιωνικής Ευρώπης)

  • στο πλαίσιο της 3ης μέρας και με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου “Κοινωνικά απόβλητα” θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφίσας από ιστορικές στιγμές της underground και diy μουσικής σκηνής.

Πέμπτη και Παρασκευή από τις 6 μ.μ. και Σάββατο από τις 12 μ. με έκθεση κινηματικού βιβλίου, πολιτικής αφίσας, φωτογραφίας, distro αυτοοργανωμένης μουσικής και έντυπου υλικού του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος